Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Φροϋντ & Γιουνγκ - Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Πρόλογος: Ματθαίος Γιωσαφάτ
Οι επιστολές του Φροϋντ στον Γιούνγκ κείτονταν απείραχτες για σχεδόν σαράντα χρόνια. Για κάποια περίοδο ο Γιουνγκ τις κρατούσε μέσα στην αποκαλούμενη από τον ίδιο «κρύπτη».Η αλληλογραφία του Φροϋντ ήταν αρχειοθετημένη χρονολογικά σε ερμάρια , στο γραφείο του, αλλά όταν ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψει τη Βιέννη, η Άννα Φροϋντ και η Μαρία Βοναπάρτη ερεύνησαν τα χαρτιά του και έκαψαν τα έγγραφα τα οποία θα ήταν επικίνδυνο να πέσουν στα χέρια των Ναζί.
Η πρώτη έκδοση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, στα Γερμανικά, μετά από κοινή συμφωνία των δύο οικογενειών να δουν το φως της δημοσιότητας.
Οι επιστολές αυτές είναι η άμεση απόδειξη για την γόνιμη και τελικώς τραγική συνάντηση των Γιουνγκ και Φροϋντ. Το ποιόν της τραγωδίας ,όμως, ενέχεται αποκλειστικώς στη σύγκρουση, στο δράμα των ίδιων των επιστολών, κινούμενη σχεδόν με αποκλειστικό τρόπο προς την προμηνυόμενη καταστροφή εκ της αντιπαραθέσεως και της αντιπαλότητας. Οι επιστολές είναι οι ακριβέστεροι μάρτυρες για την πεπλεγμένη αλληλοεπίδραση των δύο αυτών προσωπικοτήτων, των τόσο διαφορετικών αλλά τόσο πολύ αλληλοελκόμενων.
Αναπόφευκτα, ο διάλογος βάζει σε πειρασμό να ερμηνευθεί αναλυτικά και ψυχαναλυτικά, να ζητηθούν οι φιλοσοφικές απαρχές του, τα αποτελέσματα και η σημασία του, καθώς και να ζυγιστούν η εχθρότητα, οι προβολές, η μεγαλοψυχία, τα ψήγματα σοφίας, τα σπέρματα αλήθειας και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να μπει στη ζυγαριά. Η εξέταση της αλληλογραφίας αυτής όμως θα πρέπει να θεωρηθεί «ιστορικό δεδομένο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αμεροληψία»…
Οι επιστολές είναι 359 και το διάστημα της αλληλογραφίας εκτείνεται από τον Απρίλιο του 1906 και καταλήγει τραγικά τον Ιούλιο του 1914.

Δεν υπάρχουν σχόλια: