Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008

"Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑ" του 'Ιβαρ Παπαδόπουλου Σάμουελσεν

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου γνωρίζει την Ελλάδα καλύτερα απο τους περισσότερους ξένους. Έχει ζήσει στη Λέσβο και στο Λιτόχωρο (στους πρόποδες του Ολύμπου, του βουνού των θεών), και έχει διασχίσει τη χώρα ταξιδεύοντας τα τελευταία 30 χρόνια. Προτιμά να πηγαίνει σε μέρη που βρίσκονται έξω απο τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, έχει χαθεί οδηγώντας αυτοκίνητο στα βουνά της Θεσσαλίας,έχει βαδίσει στα ερείπια όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μ.Αλέξανδρο, και έχει επισκεφτεί τη μοναστική πολιτεία του, το 'Αγιον Όρος.
Όντας Νορβηγός διαθέτει την αναγκαία απόσταση για να παρατηρεί την Ελλάδα με καινούργια και διαφορετικά μάτια απο τους Έλληνες μόνιμους κατοίκους και για να απορεί για πράγματα που οι μόνιμοι κάτοικοι θεωρούν αυτονόητα. Χάρη στην πολυάριθμη οικογένεια της γυναίκας του ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μεγάλο μέρος της χώρας.

Στο βιβλίο "Η δική μου Ελλάδα", ο Σάμουελσεν περιγράφει τις εντυπώσεις του και τις εμπειρίες του- με κείμενα και εικονογραφήσεις. Ταυτόχρονα συνυφαίνει ιστορικά και πληροφοριακά στοιχεία από τα μέρη στα οποία μας μεταφέρει.
Έγραψαν για το βιβλίο : Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑ • Εφημερίδα Μος Αβίς, Νορβηγία :
  ...Μπορείς απλά να παρομιάσεις το βιβλίο με ένα μικρό κουκούτσι ελιάς. Και αν φυτεύσεις κουκούτσια ελιάς σε πρόσφορο έδαφος, ίσως να μπορέσεις να δεις τους απογόνους σου να απολαμβάνουν τους καρπούς για χίλια χρόνια.
 • Εφημερίδα Βέστμπι Νιτ, Νορβηγία :
  ..."Η δική μου Ελλάδα" είναι ένα βιβλίο για όλους τους φιλέλληνες.Εμείς οι άλλοι γινόμαστε φιλέλληνες όταν διαβάσουμε το βιβλίο.
 • Εφημερίδα Νταγκσαβίσεν, Νορβηγία:
  ... Ο Ίβαρ Σάμουελσεν περιγράφει τη ζωή στο χωριό και τις στενές συναντήσεις του με τον ελληνικό λαό, στη χώρα που έχει διασχίσει κατά μήκος και κατά πλάτος ταξιδεύοντας πάνω από 20 χρόνια.Ένα βιβλίο γι΄αυτούς που έχουν βαρεθεί τον ίδιο μουσακά και που θέλουν να οδηγήσουν τη μοτοσυκλέτα λίγο πιο πέρα.
 • Περιοδικό Ελλάς Κουλτούρ, Δανία:
  ...πολύ ευανάγνωστο και αξιόλογο βιβλίο, το οποίο σκιαγραφεί μία εικόνα της Ελλάδας που ελάχιστοι τουρίστες και μάλιστα σπάνια έχουν την ευκαιρία να βιώσουν...
  ...Ένα αξιέπαινο βιβλίο, γεμάτο από ανθρώπινη ζεστασιά... Ένα βιβλίο από το οποίο κανείς αντλεί σοφία.

2 σχόλια:

παλαλός είπε...

ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ...

Αρμός είπε...

@παλαλός
ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ.
ΠΩΣ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙΣ?